top of page

Podcast Het Straffe Systeem

Over jongeren die in detentie terecht zijn gekomen, komt in de zomer van 2025 het boek STRAF uit bij Uitgeverij Ten Have. De filosofische gesprekken die ik voor het schrijven van dit boek voerde met een aantal Experts (ervaringsdeskundigen) van YOPE, én de interviews die ik hield met allerlei professionals die werken in en rondom het (jeugd)strafsysteem, publiceren producer Tobias Ponsioen en ik in onze podcastserie Het Straffe Systeem. Op de betere podcastplatforms te beluisteren, onder andere op Spotify, waarvan je hier een playlist zult vinden. 
Mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.
Stay tuned - tot februari 2025.

Het Straffe Systeem

Sabine in de media

mensenkinderen binnenstebuiten.png
Mensenkinderen

In Mensenkinderen, blad voor Jenaplanonderwijs, schreef ik een artikel voor de rubriek De Filosofiekring, rondom het thema binnen en buiten. Mede over De Zoon van de Gazelle. Met dank aan Geert Bors voor de hoofdredactie.

motief.jpg
Motief

In het antroposofische blad Motief van najaar 2023 schrijft Désanne van Brederode hoe het boek De Zoon van de Gazelle raakt aan het hart van het vrijeschoolonderwijs: het levend houden van de eerbied die ons menselijk maakt én houdt. 

narziss-und-golsmund-b.jpg
De Bezieling

Cees Veltman maakt interviews over de favoriete boeken van mensen voor het platform De Bezieling. In dit interview gaat het over Narziss en Goldmund van Hermann Hesse, en de dualiteit tussen bijvoorbeeld ratio en gevoel. 

1_edited.jpg
De Stroom

In het blad van het Apostologisch Genootschap staat in de editie van mei 2023 een interview door Sia Kreeberg, met foto's gemaakt door Amke Fotografie.

Dit artikel is ook online gepubliceerd door NieuwWij

Lennart.jpg.webp
Leraar van het jaar recenseert

Lennart van der Meulen, leraar van het jaar in 2022, recenseerde voor de website van Centrum Kinderfilosofie Nederland ons boek De Zoon van de Gazelle. Een aanrader dus.
"Vanuit het oogpunt van leerkracht zie ik dit als een waardevol boek, omdat het filosoferen met kinderen echt wel meer mag gebeuren. Het verhaal prikkelt daarbij ook de fantasie, wat de betrokkenheid zal verhogen."  

Beste-Filosofische-Kinderboek-logo.jpg
De Kanttekening

Na het eerdere mooie artikel over ons boek De Zoon van de Gazelle, verkondigde het platform De Kanttekening (vrij, moedig en inclusief) het feit dat wij de publieksprijs hebben gewonnen voor het beste Filosofische Kinderboek 2022!

images.png
De Denkkaravaan

Katrin Laureyssens recenseerde ons boek De Zoon van de Gazelle: "Zeker een pluim voor filosoof Sabine Wassenberg en docent islamitische filosofie Kamel Essabane dat ze één van de grote teksten uit de wereldliteratuur ontsluiten voor een Westers en breed publiek. Dit sfeervol en warm boek zorgt zeker voor boeiende gespreksstof in klassen en daarbuiten."

Sabine Wassenberg 2.JPG
Zin in Opvoeding

​

 Op het online platform Zin in Opvoeding staat een serie interviews met -niet de minste- professionals om iets te vertellen over wat ze belangrijk vinden in opvoeding van jeugd.

Marijke Verduijn interviewde mij in maart 2023 en ik vertelde over filosofie en verwondering.  

volzin .png
Volzin

Greco Idema recenseerde De Zoon van de Gazelle met 5 sterren in VOLZIN. 

★★★★★

​

'De eerste druk van dit boek was snel uitverkocht. Ik snap wel waarom. De hervertelling is prachtig, is ontzettend goed werk van de filosofen Sabine Wassenberg en Kamel Essabane. De illustraties van Karuna Wirjosemito zijn ook prachtig. Kortom: dit boek is een echte aanrader!'

 

Schermafbeelding 2023-02-02 164612.jpg
De Correspondent

Hizir Cengiz schrijft in De Correspondent: '... die vragen raakten me, omdat ze iets vertegenwoordigen wat ik miste toen ik opgroeide. Ik kom uit een gelovig nest en een buurt – de Haagse Schilderswijk – waar de islam dominant is, en leerde dat bevragen en twijfelen uit den boze was. Haram zelfs. Dat Allah bestaat was een gegeven. Ik mocht daar wel vragen over stellen, maar niet kritisch bevragen.''

kanttekening.jpg
De Kanttekening

Mariska Jansen interviewde Kamel en Sabine over De Zoon van de Gazelle. Haar stuk focust op de herkomst van het origineel, daar waar Ibn Tufayl het boek schreef waarop wij het prentenboek baseerden, in het prachtige Al-Andalus. 

Schermafbeelding 2023-01-09 180048.jpg
Bonjour met Benzakour

Interview door Mohammed Benzakour met Kamel Essabane en  Sabine Wassenberg over het boek De Zoon van de Gazelle. Live uitgezonden op radio AtosRtv op 6 januari 2023.  
 

Podcast hier te luisteren op Spotify  

Kamel-en-Sabine-1170x680.jpg
Interview in Nieuw Wij

Dubbelinterview met Kamel Essabane en Sabine Wassenberg, getiteld “We zijn met elkaar verbonden door fundamentele levensvragen”, over hun boek De Zoon van de Gazelle, door Ina Veldman. 

Kind-leest-een-boek.webp
Column in Volzin over De Zoon van de Gazelle

'Jarenlang liep ik rond met het idee om een boek met de titel God voor atheïsten te schrijven. Ik wilde uitleggen dat de God waarin atheïsten niet geloven – de oude wit bebaarde man op een wolk – zelden overeenkomt met de God waarin gelovigen wel geloven. Voor mijn gevoel had die God veel meer met verwondering te maken, een verwondering die ik als atheïstische filosoof steeds vaker voelde. Dat boek is er (nog) niet gekomen. Wel een ander boek, dat misschien wel op een veel treffendere manier dezelfde boodschap brengt.'

Podcast Sabine Wassenberg.png
Podcast Marco Today

Te gast bij de podcast Marco Today van Marco Hanegraaff om te praten over De Zoon van de Gazelle. 

​

Het bijzondere gesprek is te luisteren op verschillende kanalen:

SoundCloud

Spotify 
YouTube   
Rumble

recensie Trouw .jpg
*****Recensie in Trouw

 5 sterren recensie in Dagblad Trouw voor De Zoon van de Gazelle. Sjoerd Mulder:
"... ik vond deze hervertelling van Wassenberg en Essabane eigenlijk veel beter dan het origineel! Met de lichtvoetige taal van een kinderboek wordt dit middeleeuwse filosofische traktaat opeens een ontroerende bespiegeling over het leven, dat mij qua stijl deed denken aan Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry.
Een echte aanrader dus, om uit voor te lezen en te filosoferen met kinderen, maar stiekem ook om zelf, met Hayy mee, geraakt te worden door de duizelingwekkende schoonheid van dit bestaan."

lerarencafe.jpg
Lerarencafe 

De Meesters met Dromen organiseren een Lerarencafé ism De Amsterdamse Klas en Pakhuis de Zwijger. Aflevering #7 gaat over leesbevordering en ik ben uitgenodigd om uit De Zoon van de Gazelle voor te lezen en het belang van filosofie aan te stippen.

IMG_20220302_161813326~2[1].jpg
MR magazine

Omdat Robbert Dijkgraaf als nieuwe minister van onderwijs dat er meer ruimte moet komen voor verwondering, nieuwsgierigheid en verbeelding, schreef Frederik Smit een coverstory voor het blad dat alle medezeggenschapsraden in onderwijs kunnen lezen. Een verhaal over o.a.  filosoferen met kinderen.

IMG_20220122_162107579.jpg
Interview in Narthex

Tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie, een interview door Jochem Quartel over het boek De Zoon van de Gazelle, dat goed ingezet kan worden voor lessen Levensbeschouwing of Godsdienst.

mensenkinderen.png
'Ieder mens komt de grote waartoe-vragen tegen'

Interview door Geert Bors in tijdschrift Mensenkinderen over het nieuwe boek De Zoon van de Gazelle.

Trouw beeld 1 Hanne van der Woude.jpg
Interview in Trouw n.a.v. Doeboek

Lodewijk Dros kwam voor een interview in Dagblad Trouw naar Groet om te wandelen en te praten over de natuur, ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie die dit jaar ('21) het thema 'natuur' draagt.

In de papieren krant en online verscheen het stuk.

Zone 1.jpeg
Interview over Verwondering voor Zone

Onderwijs Vakblad Zone maakte een editie over Verwondering en interviewde Sabine. Ook werd een hoofdstuk uit Philo & Sophia gepubliceerd.

Schermafbeelding 2564-04-22 om 15.43.47.
Recensie in Mensenkinderen van Philo & Sophia

Geert Bors, chef van het vakblad voor Jenaplanscholen Mensenkinderen, raadt in dit mooie artikel het prentenboek Philo & Sophia aan.

nrc.jpg
Artikel in NRC & NRC Next over Filosoferen (ook in tijden van Corona)

Een dubbelinterview Jessica van der Schalk en mij over filosoferen met kinderen. Naar aanleiding van de Maand van de Filosofie en met een inzet over filosoferen met kinderen over moeilijke thema's rondom de Corona situatie. Download het hier of lees het hier online.

denkwereld.png
De Denkwereld van een Kind (docu)

Documentairemaker Pieter Beijers maakte deze documentaire over filosoferen met kinderen. Hij interviewde o.a. Sabine Wassenberg en filmde in een van haar lessen. Kijk de docu hier.

nieuw wij.jpg
Een van de beste filosofieboeken van 2017 - Kinderlogica

Taede Smedes, ook van De Volkskrant, schreef voor de website van NieuwWij ('verbindt de verschillen') een uitgebreide recensie van Kinderlogica. Hij sluit af met de woorden: 'Het boek Kinderlogica is wat mij betreft een van de beste filosofieboeken die dit jaar verschenen zijn.'

Lees hier het artikel.

psyche en brein.jpeg
Psyche & Brein - Kinderlogica

Liesbeth Gijsel schreef voor het (Belgische) tijdschrift Psyche & Brein een interview over Kinderlogica. Lees hier meer.

onderwijsblad.jpg
Onderwijsblad - Kinderlogica

Mandy Pijl schreef het interview 'Filosoferen als middel tegen radicalisering'. Lees hier meer...

artez.png
Artez

Bij de hogeschool voor kunst ArtEZ gaf ik tijdens de studiedag Lost in Transition een workshop over identiteit n.a.v. mijn boek Mijn ego en ik. Hierover een interview. Kijk het hier.

1.jpeg
Trouw - Kinderlogica

1 april 2017 publiceerde Trouw een voorpublicatie van Kinderlogica plus een interview over filosoferen met kinderen. Lees hier meer.

nederlands dagblad.png
Nederlands Dagblad recensie Kinderlogica

Op 7 april 2017 verscheen van de hand van Taede A. Smedes een recensie in het Nederlands Dagblad van Kinderlogica en het boek van Stine Jensen over emoties. Lees hier meer.

17553870_1142107862565546_24612278613377
Het Parool - Kinderlogica

28 maart 2017 wijdde Lorianne van Gelder van Het Parool een mooi stuk aan filosoferen met kinderen.

iFilosofie.png
iFilosofie

Het artikel 'Filosoferen op een multiculturele basisschool' door Daniëlle Drenth, stond in april/mei 2017 #29 van iFilosofie, het online magazine van de ISVW.

Vanaf pag. 18. Je kunt het magazine als PDF hier lezen of downloaden.

Boekenkrant Kinderlogica.jpeg
Boekenkrant

De Boekenkrant van april 2017 besteedde grote aandacht aan Kinderlogica.

Hier staan de foto's van het artikel met leuke quotes van kinderen erbij.

Ook staat een vermelding van Kinderlogica op de website van de Boekenkrant.

​

brandpunt plus.png
Brandpunt+

Jeroen Pen publiceerde op de website van Brandpunt plus op 11 april 2017 het artikel: Deze filosofe bespreekt moeilijke onderwerpen op multiculturele basisscholen. Lees het hier.

Recensie Mijn ego en ik.jpg
Mijn ego en ik, recensie *****
Trouw

Marc van Dijk schreef een recensie van Mijn ego en ik en beloonde het met 5 sterren. Lees hier meer.

SabineWassenberg-kick smeets.jpg
Mijn ego en ik -Filosofie Magazine

In Filosofie Magazine van mei 2015 staat een interview, geschreven door Annette van der Elst.

sabine nachtzoen.png
De Nachtzoen

Bij De Nachtzoen van 13 oktober 2015 was Sabine wederom te gast bij Colet van der Ven om te praten over de nacht en Mijn ego en ik.

Nachtzoen image.jpg
Nachtzoen 2

Bij De Nachtzoen van 11 september 2015 was Sabine te gast bij Colet van der Ven om te praten over haar werk filosoferen met kinderen. Ze leest hierbij een korte passage voor uit Mijn ego en ik. Kijk het hier.

non-dualisme.png
Non-dualisme

Op de website nondualisme.nl van radio-DJ Patrick Kicken staat sinds november 2015 een interview met Sabine van vijf kwartier over allerlei advaita thema's en meer. Bekijk het hier.

bottom of page